top of page

Az én burkolatom.......

Egy Fürdőszoba kialakításánál manapság az egyre szélesedő termékválasztéknak köszönhetően, nem csak a praktikus szempontokat, hanem az esztétikai megfontolásokat is figyelembe vehetjük. A különböző méretű, színű és mintázatú csempék és padlóburkolatok, a változatos formák szaniter választékban, lehetőséget nyújtanak az egyéniségünkhöz legközelebb álló stílusú fürdőszobák kialakításához.

Fürdőszobánk stílusának meghatározása

A fürdőszoba, bármennyire is elkülönült funkciójú tér, a lakás fontos része. Stílusában feltétlen illeszkednie kell otthonunk egyéb helyiségeinek hangulatához. Fontos azonban megjegyezni, hogy az itt megjelenő anyagoknak más fizikai elvárásoknak kell megfelelniük, mint ahogy azt a lakás többi részén megszoktuk. A páravédelem mellett fontos a könnyű tisztíthatóság, illetve az, hogy akár agresszív fertőtlenítőszereknek is ellenálljanak az anyagok. Így semmiképp sem választhatunk kényesebb fa, vagy textil burkolatot, még akkor sem, ha az egész ház hangulatához ez illik legjobban. Szerencsére az elmúlt néhány év technológiai fejlesztéseinek következtében szinte tökéletes fa és textilhatású kerámiaburkolatok léteznek. Ha a stílusok közül válogatna, kattintson bármelyik fotóra! Ez elnavigálja önt egy olyan oldalra, ahol részleteiben is megvizsgálhatja a különböző stílusú csempéket.

Csempék és padlólapok

A csempék és padlólapok fizikai tulajdonságai manapság a legtöbb gyártónál összemosódnak, hiszen egyre gyakrabban a fali-csempék is ugyan olyan magas fizikai követelményeknek felelnek meg, mint a padlólapok. Néhány kollekciónál azonban jelentősen eltérnek bizonyos mutatók. A síkból kiáló mintával díszített, vagy aranyozott csempét továbbra sem alkalmazhatunk padlóburkolásra. Ugyan így van a magas fényű, vagy nagyon sötét színű fali-csempékkel is. Ezek továbbra sem rendelkeznek olyan karc és kopásállósági mutatókkal, amik lehetővé tennék a padlóként való lerakásukat.

Csempe tulajdonságok: amit egy hidegburkolattól elvárhatunk

A csempék kifejezetten abból a célból készültek, hogy az építőiparban használt könnyen porolódó, nehezen, vagy egyáltalában nem tisztán tartható felületeket burkolja. A különböző mázas és mázatlan kerámiák, a csempék és padlólapok tökéletesen megfelelnek ennek a feladatnak. Kopásállóságuk, karcállóságuk, a különböző vegyi anyagokkal (lúgokkal, savakkal) szembeni rezisztenciájuk könnyen kezelhetővé és tökéletesen tisztán tarthatóvá teszik őket. Fontos azonban, hogy ezek a lapok égetés során nyerik el végső szilárdságukat, ezért nem várhatjuk el tőlük azt a sematikus precizitást, amelyet mondjuk egy fém, vagy síküveg tárgytól megszoktunk.

Csempe szótár: néhány új kifejezés, amelyet ismerni kell 

Rektifikált: Azokat a kerámiákat hívjuk így, amelyeket a kiégetés után azonos méretűre vágnak és az éleit átcsiszolják. Így a megszokott 0,5%-os kalibrációs eltérés szinte teljesen eltűnik, hiszen az egy gyártáson belül készült lapok azonos méretűek lesznek. Jó tudni azonban, hogy az égetés során keletkezett enyhe elhajlást, púposodást ez sem tünteti el tökéletesen. Minél nagyobb méretű lapot választunk, annál inkább előfordulhat, hogy két lapot a színével egymás felé fordítva, azok nem tökéletesen fekszenek egymáson. Az ilyen lapokból képzett felületek esztétikáját ez azonban a legcsekélyebb mértékben sem befolyásolja. Ha közelről megvizsgáljuk a bemutatótermekben fölburkolt felületeket, ezt ott is tapasztalni fogjuk, amikor viszont a burkolatot kiválasztottuk, ezt észre sem vettük.


Mono kalibrált: Azokat a rektifikált kerámialapokat nevezzük így, amikor a lapokat nem csak gyártásonként, hanem összességében azonos méretűre vágják és csiszolják. Ez akkor lehet fontos, ha a burkolásnál úgynevezett modul lerakási rendszert alkalmazunk, tehát egy felületen több méretet vegyítünk.


Color-massa: A mázas greslapoknál van jelentősége. Azok a mázas greslapok ugyanis, amelyek úgynevezett corormassá-ból készültek ott az alaplap is a felszínhez hasonló árnyalatra színezett. Így, amennyiben a lap valamilyen extra fizikai hatás következtében sérül, a kagylós kitörés, kevésbé látványos.

Csempe buktatók: amire feltétlen figyelni kell

Bármilyen magas kategóriájú, vagy árfekvésű csempét is vásárolunk, mindenképpen vannak olyan paraméterek, amelyekre, főleg utánrendeléskor, ügyelnünk kell.


Nem szabad szem elől téveszteni, hogy ezek a burkoló anyagok természetes, bányászott alapanyagokból készülnek, ezért a különböző gyártások között tonális, tehát színtónusok közötti, vagy kalibrációs, tehát méretbeli különbségek lehetnek. Ezért mindenképpen érdemes a számlát és a dobozok közül fajtánként egyet megőrizni, vagy az azon szereplő számokat följegyezni, hiszen bármilyen pótlás esetén ezekre hivatkozva tudunk a legkönnyebben olyan lapokat beszerezni, amelyek sem színükben, sem méretükben nem különböznek a már felburkolt társaiktól.


Ügyelni kell arra is, hogy ha egy azonos csempe, vagy padlólap család különböző méretű lapjait keverve szeretnénk használni ugyan úgy a lapok azonos tonális és kalibrációs paraméterekkel rendelkezzenek.

bottom of page